over de film cast & crew trailer techniek muziek nieuws contact
Droomkind, een Film van Erik de Goederen
Muziek


Het vangen van de droom

De vaak lyrische muziek van Droomkind is gecomponeerd, uitgevoerd en geproduceerd door Hans van Manen, in nauwe samenwerking met regisseur Erik de Goederen. Met zijn gecombineerde achtergrond als audio engineer (S.A.E., Amsterdam) en autodidactisch muzikant was Van Manen in staat het hele muzikale proces in één hand te houden, van compositie tot eindmix. Uiteraard geldt <Pepijn Borst in Droomkind>dit voor meer muziekmakers. De doorslaggevende reden echter om Van Manen te betrekken bij Droomkind was zijn vermogen om te componeren vanuit het gevoel, om dan later pas de noodzakelijke analyse toe te voegen. Bij een film die vanuit het hart gemaakt is past zo'n wijze van het zich eigen maken van de emoties uitstekend. Zo kon steeds iets uitgeprobeerd worden in combinatie met de beeldmontage en zonodig aangepast worden voordat de definitieve versie gemaakt werd. Daarbij werd steeds ruimschoots rekening gehouden met de wensen en suggesties van de regisseur.

Voordat aan de filmmuziek begonnen kon worden stond al vast dat in de film een grammofoonplaat te horen zou zijn die een belangrijke dramatische functie heeft. Het is een opname van rond 1925 van Edvard Grieg's Solvejg's Sang uit het toneelstuk Peer Gynt van Ibsen. Om aan te sluiten op die plaat lag het voor de hand om met een symfonie-orkest te werken. Dankzij de moderne digitale techniek is dat uiteindelijk ook heel geloofwaardig gelukt, ondanks dat het budget om een heel orkest in te huren ontbrak.

De rijke klanken van de muziek zijn tot stand gekomen door zelf opgenomen instrumenten en hoogkwalitatieve samples van professionele muzikanten samen te voegen. Ook is uitgebreid gebruik gemaakt van minder "instrumentale" instrumenten, zoals klankschalen, belletjes, shakers, wah-wah tubes, rainsticks en dergelijke. De muziek beweegt zich tussen "klassiek" en "experimenteel", waardoor hij vaak als een soort vergrootglas voor de sfeer werkt. Het amalgaam tussen filmgeluid, de muziek en de beelden leidt zo tot een dromerige ervaring, even weg van de drukke wereld die ons meestal omringt. Even terug naar de kern van het bestaan.

Voor meer informatie over componist Hans van Manen zie: www.muziekopdemaan.nl.
<Pepijn Borst in Droomkind>